Tylko, że inni to nie ja, więc mogą lubić to warzywo :)
Jak wygląda kalafior to chyba każdy wie:
Jak podaje Wikipedia:
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy:K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.A jak z kalorycznością tego popularnego warzywa?
Podana tabelka dotyczy 100 g (100 ml; chyba, że jest podane inaczej) produktu 1 kcal = 4,19 kJ
Dzięki temu często stosuje się go w dietach odchudzających, a także wzbogacających.
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz