poniedziałek, 30 września 2013

Czemu dla niektórych brokuły są gorzkie?

Uwielbiam brokuły, w przeciwieństwie do kalafiorów.

Smak ich jest dla mnie idealny, w dodatku cenie ich delikatność.


Jednak nie każdy tak uważa. Co więcej, wiele osób twierdzi, że problemem jest gorzkość smaku. Jak to możliwe?

Opublikowane niedawno w Current Biology wyniki najnowszej serii badań przeprowadzonej przez Mari Hakala i Paula Breslina pokazują, że różne warianty genetyczne tego samego receptora (hTAS2R38) determinują odczuwanie gorzkiego smaku roślin bogatych w glukozynolany. Osoby homozygotyczne, czyli posiadające w genomie dwie kopie genu kodującego receptor o zwiększonej czułości oceniły warzywa zawierające te związki, przeciętnie jako o 60% bardziej gorzkie, niż osoby homozygotyczne pod względem genu kodującego normalny receptor. Znaczące różnice w odczuwaniu smaku odnotowano w przypadku sześciu warzyw: rukwi wodnej, kolendry, rzepy, brokułów, rudbegii i chrzanu, nieco mniejsze w przypadku kalarepy i kapusty. Jednym słowem- jeśli ktoś poda nam kiedyś rozgotowane brokuły, mamy pełne prawo odmówić ich jedzenia, tłumacząc się dziedzictwem ewolucyjnym. 
Ach, ta matka natura!
Jeśli jednak lubicie je, to świetnie się składa! Czemu?
Brokuły to nie tylko właściwości antyrakowe, to również duża zawartość witamin - A ( brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1. 

Jeśli chodzi o mikroelementy - brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelaza i chrom (to właśnie dzięki zawartości chrom brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy).
W dodatku sprawdzają się przy walce z chorobami nowotworowymi.
Zatem na zdrowie! 

Źródła:
- Polskie Radio
http://pl.wikipedia.org/wiki/Broku%C5%82
http://vegeabc.blogspot.com/2009/10/brokuly-wlasciwosci-i-skladniki.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz